Seznam recenzí na povídku


Jiří Brossmann: román - Zákony silnějšího

Zde je seznam recenzí na tuto povídku tak, jak přicházely od jednotlivých nicků. Kliknutím na nicka získáš přehled o jeho recenzích..
Recenzent: Nib
e-mail: nib@snt.cz
Názor: Ahoj. Mě se to moc líbilo, doktoráty nemám, takže mě nic nepohoršovalo a sci-fi je od toho, aby se tam děly věci které nejsou možné. Podle mě. Je to napsané slohem, který se dobře čte a člověk nemusí číst některé věty dvakrát s myšlenku " Jak to tam bylo ?". Peníze pošlu, protože něco jako "zkušební lhůta shareware" u sdělené informace je věc, která mě opravdu rozesmála. Navíc jsem za těch 20,- Kč dostal zábavu, která stojí ( opět podle mě ) za podstatně víc. Líbí se mi jak píšete a Vaše dílka čtu rád. Přeju hodně nápadů...
Hodnocení: 7
Dne: 13.1.1999, 19:47


Recenzent: Reček
e-mail: zkusebna@oez.cz
Názor: Jakkoliv se necítím povolán hodnotit něčí literární práci, překvapila mě velmi malá odezva na tento revoluční počin. Povídky zveřejněné v AmberZine čtu něco přes rok, ale teprve tento román mě přinutil zapsat se do seznamu recenzentů. Můžu s čistým svědomím prohlásit, že jsem se ani trochu nenudil a přesto, že vzhledem k omezeným možnostem přístupu na Internet jsem jej četl na třikrát v dost dlouhém období, stále jsem byl v obraze. To o všech pracích říci nemohu ! Přesto, že jsem tak trochu předpokládal úlohu Carol už v okamžiku kdy se ukázala na scéně a pointa se mi zdála příliš uspěchaná (byl jsem zklamaný, že už je konec?),román se mi líbil. Možná jsem naivní, ale požadovanou dvacku asi pošlu, protože už mnohokrát jsem za více peněz dostal méně muziky.
Hodnocení: 6
Dne: 22.2.1999, 18:33


Recenzent: coyote
e-mail: coyotes@bigfoot.com
Názor: Ve srovnání s tím, co vychází na papíře, je to zlatý. Sci-fi a podobné žánry čtu od roku 83 (možná i dřív). To byly doby, kdy jsem kupoval všechno co vyšlo a dobře jsem si počet. Teď jdu do knihkupectví, jsem tam půl hodiny, zjistím že jediná brožovaná knížka, kterou jsem ochoten zkusit přečíst stojí 180 Kč. Tak ji tam nechám, utíkám domů a sjíždím net. A že se tu dají najít dobré věci jste mně přesvědčil. Nicméně to dvacku jsem vám neposlal, byť jsem chtěl. Jsem totiž děsně línej člověk. Příště napište číslo účtu, do banky můžu z internetu a nemusím vstávat ze židle. Samozřejmě by se dalo něco vytknout, ale to už psal někdo přede mnou. Navíc, takovýchto počinů je v naší zemi tak málo, že i kdyby to bylo o hodně blbější, nedovolil bych si přípiš kritizovat. Zajímalo by mně zda někdo z odsuzovatelů už zkousil něco napsat a jak to dopadlo. Já píšu spíš cestopisy, takže mám výhodu, že jsem to zažil. Vymýšlet si a ještě přemýšlet nad slohem je pěkná pakárna. Dávat vám hodnocení 7 je hloupé - je u něj napsáno dobré, což mi připomíná moji školní docházku a rozhodně to neodpovídá mému pocitu z vašeho dílka. Takže 8 ale to skvostné berte s rezervou.
Hodnocení: 8
Dne: 29.3.1999, 13:25


Recenzent: Fantozzi
e-mail: HugoFantozzi@mindless.com
Názor: Blbá nálada, levičáctví. Za něco takového by řada slušných lidí, kteří "se mají k světu", pro autora asi nejraději připravila podobný osud, jaký postihl hlavního hrdinu jeho románu. Nebo by ho alespoň dala na černou listinu, což v současné době znamená nedostat práci, zakázku, ... atd. Ale teď vážně. Román je ucházející, i když s podobnými náměty se lze setkat ve westernech, detektivkách, fantasy a samozřejmě i ve science fiction. Sice mi nějak uniklo, jakým způsobem hlavní hrdina Alenku nakonec vypátral, ale už jen skutečnost, že román nekončí happy-endem, považuji za veliké PLUS (i když, jak už jsem napsal, je dost potrefených hus, které dovedou celkem kvalitně ječet). Pravda, rozum sice zůstává stát nad tím, jak údajně nejlepší čmuchal může v jednom kuse dělat takové chyby, jako třeba nechat si zpracovat veledůležitý dokument "vládním" systémem, ale když se tento drobný detail přehlédne, děj tím získává určitý spád. Nechápu ale, jak někdo, kdo by se nacházel ve stejné situaci jako hlavní hrdina románu, mohl mít vůbec nějaké pomyšlení na sex. Leda že by byl ovlivněn softwarem, který v sobě celou dobu nosil. Abych nezapoměl, bylo by možné odstranit překlepy a pravopisné chyby? Není jich sice tolik, ale ppřece jenom kazí celkový dojem.
Hodnocení: 6
Dne: 18.9.1999, 19:41


Recenzent: Cvocek
e-mail: cvocek@post.cz
Názor: Trochu dlouhe, spousta nicnerikajicich odbocek. Jako pokus velmi dobre, jako konecna podoba spis prumerne.
Hodnocení: 5
Dne: 15.2.2000, 18:16


Recenzent: jXb
e-mail: brossman@zebra.sh.cvut.cz
Názor: Tady je první opravdová recenze...


Subject: lit shareware
Date: Mon, 16 Nov 1998 20:17:45 +0100 (CET)
From: Slugen Dusan
To: brossmann@amber.zine.cz

Vazeny pane Brossmann,

viete asi, aky je osud sharewaru. Po vyskusani ho spravidla s radostou vymazeme. Su sice aj vynimky (napr. Windows commander), ale nasinec ani za ne neplati. Cracky existuju i na shareware. Takze, akakolvek suma za shareware je cirociry nezmysel. Nevedomy clovek plati za prislub, nie za vykonanu sluzbu. Zial knih, ktore by som chcel i po precitani vlastnit je stale menej ...

Ku knihe:
a) prilis dlha, napady by stacili na 10 - 20-stranovu poviedku.
b) premiera nasilia, oplzlosti a sexu, tu sa prejavuje nas vekovy rozdiel. Ak sa Vas vyvoj nezastavi, som si isty, ze uz o pat rokov sa na veci budete pozerat inak.
c) prilis vela poruseni prirodnych zakonov vylucuje vase dielko zo zanru sci-fi. Zial mam klasicke prirodovedne vzdelanie.(Biochemia, mikrobiologia, biotechnologia, bioinzinierstvo). Vas pokus je total abiologicky. Uraza ma miera zazrakov a mystiky blizka ubohym serialom ako su akty X ci Milenium. S prepacenim, mozno su v nich aj dobre diely, ale rovkako ako Manuele, Marii ... nie som ochotny im dat dalsiu sancu.

Po takomto hodnoteni je vlastne zazrak, ze som vase dielko docital az do konca. Asi nakoniec nie je uplne beznadejne. Pointa prisla prirychlo a necakane, len neviem naco bolo predchadzajucich 110 stran.

V zmysle pravidiel sharewaru som po docitani Vase dielko bez lutosti zmazal. Toto je jeho skutocne hodnotenie. Vytrvajte, raz sa prepracujete mozno i k tomu, co ma trvalajsiu hodnotu.

Na koniec pripajam jedno zo svojich dielok = barter, dalsie su napr. v Svete namodro (sympaticke su napr. Satelitne Windowsy). Do Amberzinu som este poviedku neposlal (napisal som sice nieco vyse strany, ale nechcelo sa mi v nej pokracovat). Mozno raz ...

Vela chuti do dalsieho trapenia klavesnice praje,

Dusan Slugen
Hodnocení: -1 (neuvedeno)
Dne: 17.11.1998, 16:50


Recenzent: jIRI
e-mail: brossmann@amber.zine.cz
Názor:
Subject: Re: Vas roman
Date: Mon, 16 Nov 1998 12:05:01 +0100
From: Jiri Brossmann
To: Jacek Kopecky
> 
>  Dobry den.
>  Tak jsem se prave dostal k Vasemu romanu, ale jeste jsem jej nezacal cist,
> protoze koukam, ze mate pouzit , coz zpusobuje, ze na strance
> vidim tak ctrnact radku po ctyrech slovech, coz snad sam uznate, ze je malo.
> Nechci si kvuli Vam zmensovat std. font size, to neni systemovy pristup.
> Proto bych rad, abyste ze sveho romanu tagy  odstranil.
>  Dale mam jednu otazku: pokud si chci precist Vas roman, muzu si jej nahrat
> na vlastni disk, abych mohl cist bez pripojeni k siti? Poruseni neceho jako
> licencnich podminek by to, zda se, nebylo. 8-)
>  Pokud se mi Vas roman bude libit, asi Vam tech dvacet korun poslu, pokud ale
> ne, tzn. neupouta me dost k precteni celeho, pak to asi vezmu jako "zkusebni
> dobu" u shareware a nezaplatim Vam. Pokud se Vam takovy pristup nelibi, pak
> mi napiste trebas kolik kapitol povazujete za "zkusebni dobu" a ja se
> podridim. Neminim Vam totiz zmensovat Vase autorska prava.
>  Zdravi a uspech nejen v psani preje
> 
>                                        Jacek Kopecky
> 
> E-mail: jacek.kopecky@upol.cz (ISO Latin 2 compatible)
> WWW:    http://www.upol.cz/~kopeckyj

Odpoved na vsechny otazky zni ano ;-)))))

co se tyce fontu: stranka je vyrabena pro rozliseni 800*600, kde to vypada pomerne slusne (s fontem tusim 12). predelavat to s nejvetsi pravdepodobnosti nebudu, nebot na to uz nemam cas (to se nevymlouvam, to je fakt :-()

co se tyce stazeni - proto jsem to tam dal, aby to lidi cetli i off-line, ponevadz proti telecomu je potreba bojovat vsemi dostupnymi (byt skromnymi) prostredky... Samozrejme mi nevadi, kdyz se ten rtf bude sirit napr. po disketach mezi znamymi, ale nechci, aby si to nekdo dal na nejak CD k casopisu bez meho vedomi. proto to tam je.

co se tyce penez - opravdu neminim prudit lidi kvuli tomu ze mi nic neposlou. to je otazka svedomi kazdeho jednotlivce a do toho ja nikomu nemim sahat vic, nez je to nezbytne nutne... ;-))))

s pozdravem

jIRI
Hodnocení: -1 (neuvedeno)
Dne: 17.11.1998, 17:22


Recenzent: zip
e-mail:
Názor: Mě se ta povídka celkem líbila. Já neočekávám od sci-fi nějaké hluboké myšlenky a vize. Já se chci bavit a to tato povídka dokázala. Díky JxB.
Hodnocení: 7
Dne: 25.11.1998, 8:23